torstai 19. lokakuuta 2017

DNA ja forensiikan tulevaisuus

 

Feyris ei katso televisiota, minä katson.. Jos olet ahminut CSI-sarjoja, tai tieteiselokuvia, olet usein nähnyt kuinka DNA-näyte syötetään tietokoneelle ja kuin taikaiskusta, syyllisen kuva ilmestyy ruudulle tai hologrammina, 3D-päänä.. Se on tavallaan kaukaa haettua, mutta muistuttaa poliisin oikeaa tutkimusta, ja näyttää suuntaa mihin ala on kehittymässä.

DNA-analyysia käytetään pääasiassa vertailuun; Rikospaikalta saatua näytettä verrataan epäillyn näytteeseen. Tämä on selvää.

Mutta jos epäiltyä ei ole, vertailua ei voi tehdä. Tällöin poliisi tutkii DNA-tietokantoja tarkastaakseen löytyykö tekijältä DNA-näyte edellisistä rikoksistaan. Tämä auttaa, ja usein tekijä(rikoksenuusija) saadaan viimeistään nyt kiinni.


Ja kuten todettua, älykkäät rikolliset ovat harvassa, joten nämä hirvittävät ali-ihmiset eivät tajua käyttää käsineitä tai muita suojavarusteita uusiessaan rikosta.. No niin, kukapa heistä muistaisi tai haluaisi ottaa ryyppyreissulle mukaan "ehkäisyvälineitä" jos sattuu impulsiivisesti puukottamaan puolituttuaan ja niin edelleen.. Älykkäät rikolliset, ne kuuluisat elokuvan nerokkaat pankkiryöstäjät, ovat enimmäkseen vain fiktiota, reaalielämässä heitä on oikeastaan vain politiikassa, isoissa yhtiöissä, työpaikkani johtotehtävissä...


Takaisin asiaan; mutta mitä jos rikollinen ei ole DNA-tietokannassa? Silloin poliisi on taas alkupisteessä. Tosin DNA paljastaa helposti tekijän sukupuolen, ja joissakin tapauksissa hiusten värin, silmien värin, ja muita fyysisiä piirteitä.. Mutta ei koskaan "kuvaa" ihmisestä. Ehkä joskus tulevaisuudessa, nimittäin ala on kehittymässä siihen suuntaan. Silloin ei kukaan ole turvassa. Hyvä, vai huono asia, se jää nähtäväksi. Valtio voisi hyväksikäyttää uutta teknologiaa helposti kymmenin hämäräperäisin keinoin.. terveisiä vaan suomen valvonta- ja kyttäyselimille. Alkaako jo kiihottamaan kaikki pahuudet joilla voitte karjaanne pitää kiristyksen ja valvonnan alla? Ah, aivan, tiesin vastauksesi jo etukäteen..


   Viski + röökitauko tähän väliin..



........


..Eli, itseasiassa äskettäin, Etelä-Carolinassa, poliisi teki ensimmäistä kertaa tuntemattomasta epäillystä DNA-tilannevedoksen. Tilannevedos käy läpi kymmeniä tuhansia geenimerkkejä ja monimutkaisten algoritmien avulla (oikeuslääketieteellinen fenotyyppi) rakentaa 3D-kuvan epäillystä, joka on hyvin lähellä esimerkiksi silminnäkijän kuvausta, joissain piirteissä tarkempikin.

Tällöin saatiin selville epäillyn rotu, hiusten+silmien väri, kasvojen muoto, mahdolliset pisamat jne.. Vaikkei tämä tietokoneella renderoitu 3D-kuva ole täydellinen, vaan näytti ainakin minun silmääni lähinnä 2000-luvun alun tietokonepelien hahmolta, sillä voidaan rajata pois epäolennaiset henkilöt, ja tutkimus voi keskittyä olennaiseen.

Mutta, tärkeimmät piirteet kuten pituus ja paino, antavat vielä liian epäselviä tuloksia. Ehkä joskus.. Seuraavana nurkan takana tulee kumminkin hiusmorfologia joka selvittää hiustyypin; kihara, aaltoileva vai suora.

Mutta entä jos tekijä on ajanut itsensä kaljuksi.. ;)

  - Mengy



 https://animesitaatit.blogspot.com/2017/01/submarino.html




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti