- Vaikkei kukaan enää uskonutkaan valtion ideologiaan, sitä opetettiin kouluissa, ja miljoonat joutuivat alttiiksi vanhenevan uuskielen happosateelle päivä toisen ankean päivän jälkeen. George Kennan oli epäilemättä oikeassa todetessaan: "kun jokin hallitus ei enää pysy vallassa joutumatta turvautumaan laajamittaiseen teeskentelyyn, jonka se jakaa alamaistensa kanssa, ja kun teeskentelyn teennäisyys on päivänselvä kummallekin osapuolelle, hallituksen lopullista kaatumista täytyy pitää väistämättömänä ja luultavasti ajallisestikin läheisenä, vaikka kukaan ei voikaan sanoa, milloin ja miten se tulee tapahtumaan."
Mutta entäs jos hallitus uskoo asiaansa vaikka kansa ei? Kuulemma monille kommunistijohtajille tuli aikoinaan järkytyksenä se, että Itä-Euroopan kansat vaativat vapaita vaaleja ja neuvostotasavallat itsenäisyyttä; johtajat kun olivat aidosti uskoneet aatteeseensa eivätkä voineet käsittää homman epäonnistuneen.
VastaaPoistaSama juttu on Pohjois-Korealla: vaikka kansa ja keskitason johtajat olisivat jo ajat sitten nähneet valheen, niin eliitti saattaa uskoa siihen yhä raudanlujasti. Ja miksi eivät uskoisi? Heillähän on asiat oikein hyvin.
Sama juttu on Suomen ja nykyisen länsimaailman hallituksilla. Vallassa on liberaaleja, vihreitä ja feministejä. He ovat sokeita aatteelleen. Minä en pysty kuvittelemaankaan, etteikö Marin muka aidosti uskoisi asiaansa. Eivät he teeskentele. He nimenomaan ovat aivan tosissaan.