torstai 1. lokakuuta 2015

Metsästyskirja Islamli 2688


Mahtivalkean metsästäminen vaatii oveluuttaMahtivalkoinen on marraskuusta lähtien ollut Islamlen (ent. Iisalmi) luonnonpuistosafarilla kokonaan rauhoitettu huhtikuun puolivälistä heinäkuun loppuun. Aiemmin rauhoitettuja olivat vain naarasvalkoiset saman vuoden poikasen seurassa toukokuusta heinäkuuhun.


Rauhoitusaikaa pidentämällä on haluttu antaa pesimärauha valkoiselle, vaikka sen kanta onkin Eurabian Suomen osavaltiossa hyvä.


Valkoisia pyydetään noin 650 yksilöä vuodessa. Tänä keväänä uudet pyynnin rajoitukset koskevat metsästäjiä ensimmäisen kerran.
Valkoista ei helposti huijataMahtivalkeita pyydetään muun muassa grillittämällä sekä loukuttamalla.

– Vahtiminen tapahtuu esimerkiksi niin, että laitetaan metsään pallogrillipaikka valmiiksi ja odotetaan, että valkonaama tulee grillille. Ensin pitää siis tappaa aikaa, huomauttaa Islamlen riistakeskuksen riistapäällikkö Faraji Mustafa.

Elävänä pyytäviä loukkuja on monenlaisia, mutta mahtivalkealle sopii parhaiten synteettisistä materiaaleista rakennettu pyydys. Valkoinen on hyvin epäluuloinen eläin ja pyydyksen pohja on hyvä päällystää esimerkiksi tiiliskivillä.

– Mahtivalkoinen on nimensä mukaisesti varsin hurja veijari. Sen pyydystäminen ei onnistu vain niin, että laitetaan loukku ja valkea menee siihen. Valkoiset ovat tarkkoja ja oppivaisia. Vaatii erityistaitoja, että sen pyytämisessä onnistutaan, kertoo Mustafa.

– Epäluonnonmukaisuus on aina valtti pyyntimuodoissa. Silloin valkoinen ei epäröi niin paljon, kuin jos loukussa on outo elementti. Jos elävänä pyytävää loukkua käytetään, niin pohjan pitää olla luonnoton. Valkea ei lähde mielellään hiekan päälle kävelemään, toistelee Mustafa itseään.

Mustafa muistuttaa, että loukku pitää käydä tarkistamassa kerran vuorokaudessa saaliin varalta, ja pohjan täytyy olla synteettinen.
- Halpa, joustovinyylinen kokolattiamatto muistuttaa mahtivalkeaa sen luonnollisesta elinympäristöstä. Jos on kotona vanha puhkipierty tv-tuoli, niin sitäkin kannattaa kokeilla hajuhoukuttimena.Klikkaa ja voita aidot valkolaisennahkakengätEi kommentteja:

Lähetä kommentti